Saya pasTi eK0t kamo0 kembali..=) terima kasihh..

Monday, June 27, 2011

GeraGera GERAHAM !!!!



Dengan nama Allah..



Sudah dua hari patik menghidapi kesakitan pada geraham .. Patik ada research pasal benda lah nii..jom kongsi sama-sama..mengapa ianya terjadi? Petama disebabkan oleh geraham hampa tuh baru nak tumbuh dan sakit akibat kesalahan pengambilan makanan yang tidak baik seperti gula-gula dan sebagainya. Tetapi disini ingin disentuh mengenai sebab yang pertama..Kebiasaanya geraham ini tidak akan tumbuh sekali terus macam tanak pokok taugeh...





Nampak dak gambar diatas nih? tengkiu encik Google yah.

Ini adalah Pericoronitis.. Apakah weh? Baik,dari segi istilah bermaksud pembengkakan sekeliling crown atau kepala gigi.
  • Ia berlaku apabila gigi geraham tidak keluar sepenuhnya(partially tooth impaction).
  • Kes ini adalah masalah umum yang biasa berlaku terutamanya golongan dewasa yang berumur 17-24 tahun semasa gigi geraham besar (3rd Molar) yang terakhir keluar.
  • Ia terjadi disebabkan oleh rembesan toksin bakteria . Seterusnya korang akan merasa sakit dan mungkin tidak akan dapat tidur malam..Tetapi anak geraham tersebut akan tumbuh sedikit demi sedikit.. Dan itulah yang terjadi keatas diri patik sekarang.... ;(

SAKIT ?
kalau kau nak rasa pergi letak jari kat pintu lepas tuh suruh musuh kau tutup pintu tersebut sehabis kuat sambil nyanyi lagu Sedtik Lebih..apa rasa?? huhu..ha rasa dia lebih kurang macamtuh lah..Seperti mana yang kita tahu sebenarnya gigi kita ini terlekat kukuh pada rahang mulut dan ianya mempunyai 1 saraf yang menyambung kepada otak..tak percaya? Cuba bukak mulut saudara seluas yang mungkin.. apa rasa? arghhh! rasa la sendiri kan..engat Rasa Mas kah..adeh.. ukeh Pointnya kat sini jika seseorang itu mengalami kesakitan pada geraham nescaya keluasan bukaan mulutnya tidak seluas orang yang tidak mengalaminya.. Dan untuk si penyanyi joget-joget diluar sana kalau nak tumbuh geraham mintak cuti kat bos okeyh?,bukan apa takut para pendegar sakit telinga dan kita sendiri yang menangis kegerahaman.. ;)

IMPLIKASI?
  • Sakit dan sengal- sengal dibahagian rahang
  • Sukar untuk mengunyah makanan
  • Sukar untuk bertutur dengan pantas macam kuda berlari
  • Interaksi sosial terjejas
  • Kerongkong terasa pedih dan kering walaupun telah meminum air di "shower" tanpa henti
  • Demam
  • Malas nak bercakap
  • Pastu orang sekeliling akan anggap hampa sombong..yaka?ada mak kisah! ;p


Petua mengurangkan sakit gigi geraham:

Rebus garam, air dan limau nipis yang di belah empat sehingga mendidih. Kemudian biarkannya sehingga suam dan berkumurlah sekerap yang boleh. Lakukan setiap hari sehingga sakitnya berkurangan.Penjagaan gigi yang kurang rapi menaikkan lagi kadar risiko.


- ditulis oleh Nik Nur Suhaira Nik Soh..

Thursday, June 23, 2011

hai Matluthfi90!!! nak jadi anak angkat chek dak??




Dengan nama Allah..

Matluthfi90...ha beliau lah...
ukeh mungkin ramai yang dah tahu pasal dia nih kan..
rakyat Malaysia tapi belajaq kat Aussie. dan....er..
,arh!takperlu ah nak terang2 biodata, makanan kegemaran dia bagai kan..hehe
act since dulu lagi patik selalu foll0w encik nih punya video..
geela-gela baq anq..
Kedahan for SURE!

tudea! muka mentah teqok baq anq..
hehe..;)



ini yang paling terbaru..mungkin ramai dah tengok kot






yang ni sweet macam semut yang tengah makan gula guna straw..
;)





ha ini juga..
waa! leh cayaq kalau ada anak camni..
hai encik nak jadi anak chek dak??
*tahlah kalau ada hati nak ambil anak angkat yang sebaya*
haha
;)




ingin tonton lagi?
ah sila ke klik kat youtube yah

secara tuntasnya..
beliau sangat talented!
ada ja mesej yang tersirat
ouh! itu sangat best

till then..
babai..
^_^


note: penyakit imsonia dah datang balik dah! grrrrr~ dan esok ada sambutan Hari Guru.. dan haruslah sebelum tamat kena menyusur pulang dulu kan..hehe..dan...

Monday, June 20, 2011

Aku RINDU dia..

Dengan nama Allah..


ini cik Mimo..
ada orang bagi sempena dapat gaji.
thanx na!!
he..

tapi sekoq jala..
nanti lepas dapat elaun baru patik bagi pasangan kat kamu na..
siap aircond ngn swimming pool kelas atasan lagi na..
hehe..




gila comel weh!
macam nak penyet ja..
ee!!!



SI KACAK MIMO!!
rindu kamu!!
;(

malangnya harituh time nak balik maktab barang banyak kanan ,belakang tepi..
jadi terpaksa la berkorban untuk tinggalkan MIMO kat rumah seketika..

InsyaAllah..ujung bulan nih pasti balik untuk ambil kamu ya MIMO!..
he..

sekian dulu..

Sunday, June 19, 2011

Irine Nadia bertunang?tahniah ;)

Dengan nama Allah..

tengah berlengang-lengang mengonline
sekali terjumpak ini

;)

aha!
sweet kan!




^_______________^

nak senyum camni leh dak..?

note: Indahnya kan kalau dapat apa yang kita nak..hmm....sedang lengoh kaki sekarang sebab seharian mengangkut barang dari stor ke dalam blik..lagi 4 kali akan melaluinya..sabar ya suhaira!! ;) dan oh ya! excited untuk masuk sem baru esok!..babai! ;)

Friday, June 17, 2011

Kayuh di AIR??! ;) yay!




Dengan nama Allah..

. Hari ni ke Darulaman Park..
wah! nama nak berpark2 kan..
" jom pi tasik Jitqa!"...
ha itu lagi familiar..
;)
kualiti gambar takmemuaskan..
maaf..




Angkat tangan macam nak jawab soalan!



eh! eh!




Tempat ini sesuai sangat untuk keluarga yang nak bersantai..
ya bersantai macam patik nih lah kan..
hehe..
dan bila balik rumah kaki rasa lengoh-lengoh macam nak tendang orang tuh faham-faham jela mengapa naa..
;)
sekian

konklusinya..

. SERONOK! .
. KETAWA .

Monday, June 13, 2011

KECEWA lagi..

Dengan nama Allah......



itsokay nik !!!

"pengajaran fitrah mengajar erti hidup"..


tipulah tak kecewa langsung kan,


kalau xkenal gagal mana nak jumpa KEJAYAAN kan..

untuk rakan-rakan yang lain
lets try again!!!





Thursday, June 9, 2011

hah makan BATU AKUARIUM???


Dengan nama Allah..

sudah 2 hari di Peneng..
datang rumah kakmien.

ukeh..hari ini patik makan batu!!
bukan batu bata,
bukan batu kat tepi laut,
dan juga bukan hati batu..

tapi BATU AKUARIUM!
ya betul..
xpercaya?
tgk nih..


ini dia..
nampak dak? mcam batu dalam akuarium kan?

tapi yang nih boleyh makan..
dalam dia ada chocolate..
ase chocolate dia macam cadbury you!


Pastu bila makan sedap dan chocolate nya cair di mulut lalu haruslah beli !!
nyum nyum nyum!rm 3.40 murah je kan..

kalau sesiapa nak cuba sila ke Queensbay yah!..tgkat foodcourt tuh..
mungkin patik yang ketinggalan kan..yela 1st time tgk benda alah nih..lagipun Peneng bukan sebelah rumah.
lantak la orang nak kata jakun ke hape kan..
,kau ada?
huhu

lepas tuh pegi Restoran Pak Hussin kat Sungai Ara
terbaik aa kat sini kata ko!
harga berpatutan
dan layanan .perhgg! macam hotel!
sirius..takpercaya sila tanya budak Peneng..
oh yah..ini ayam mangga..
sedap!
;)

*amboi hang makcik,promot bagai,ada scandal ngn Pak Husin ka apa hah?*
hu..


ini Si chan yang terlompat-lompat
meraung "cuya pakai nanak!!"..* ha ini bahasa budak bawah lutut yer*
pastu bila mata dah terkebil-kebil mulalah dok takdiam..
lepastuh hah! pergi berjalan pakai sebelah je..
budak2 layan jela kan..
;)



ukeh la setakat itu sahaja untuk hari ini..
-senyum_




Tuesday, June 7, 2011

E N O U G H suhaira!!!

Dengan nama Allah..


. Kecewa .
. Sesal .
..
. uncontrolled .


stop it nik nur suhaira!!!
BERINGAT sikit!!!!
ukeh bukan sikit..harus BANYAK

hurrr...
*sigh*

Saturday, June 4, 2011

Bila CUTI sekolah WAJIB pergi KENDURI!!=)

Dengan nama Allah..

Biasalah bila cuti sekolah menjelma.mulalah ada walimatulurus disanasini .. Dan jemputan ke majlis perkhawinan perlulah dihadiri..sebab apa?sebab hukumnya wajib!..;)



ehem ehem..tumpang pelamin sat na tuan rumah!
;)
*masanya akan tiba*



Eh adah pon ada..
ini kawan semaktab patik!
hai!!

haa dan bila ada pengantin berjalan kemari kesana haruslah snap satu gambar disebelah!
yay! *gojesnya kak iza merangkap akak ipar jijah*
;)


ukeh ini kenduri kat lain pulak..
3 pelamin sekali gus!
so semuanya 6 pengantin la kan..
bayangkan kalau seorang pengantin seribu panggilan dan orang yang dijemput,
1000 x 6 = 6000 orang..*jumlah kasar*
mak aih! mahu sesak nak paking nih..
dan untuk rela, terima kasih kerana menjalankan TUGAS yah!!




ahaa! bila ada bau wangie bunga yang digantung sisana-sini haruslah snap lagi satu gambar sebelum pulang.
*nak ambil satu boleyh dak?*
HEHE

sekian untuk hari ini..
=)


note: happy bufday untuk kamu encik Amir Hafizan..eh esok kan?huhuhu..moga berbahagia dan betambah sihat!!


Wednesday, June 1, 2011

Baru SEDAR yang padi belakang rumah dah nak menguning....=)

Dengan nama Allah..

muka senyum-senyum bila tengok padi dah nak menguning..
tapi nak tambah sikit..
Baru SEDAR yang padi belakang rumah ABANG patik dah nak menguning.
Haa..tuh baru completed title..
kat mana?
= YAN..


Cuba tarik nafas dan pandang kelangit..
Pandang betul-betul pada bentuk awan.....
..
.
.
.
Kemudian cuba pejamkan mata selama beberapa saat..
bayangkan segala nikmat yang telah Allah berikan kepadamu ditarik balik..
..
..
Subhanallah...
dan disini..
Alhamdullilah masih menghirup udara-Mu ya ALLAH...
('',)
Related Posts with Thumbnails